Proč je Hayley Williams důležitá pro svět pop-rockové komunity

9. 3. 2015 | Autor: | Bez komentářů |

hayley_williams_photoshoot_for_kerrang_magazine_on_december_14_2009_qb8w3ZX.sizedHayley Williams je výjimečná žena. Nejen kvůli jejímu obrovskému talentu ji obdivuje celý hudební průmysl. Nehodlá se podřizovat většině, nikdy nebude dělat, co se od ní očekává a stále zůstává svá. Hayley za svou originalitu a schopnost zasloužit se o unikátní postavení v hudbě obdržela od magazínu Billboard vůbec první „Trailblazer Award“ a Alter the Press! dokonce zařadil Hayley do speciálního seznamu na oslavu Mezinárodního dne žen. Tentýž web má také na svědomí článek s tématem „Proč je Hayley Williams důležitá pro svět pop-rockové komunity“. Tento článek si můžete přeložený přečíst níže a pak nám napsat, co si o něm myslíte.

Hayley Williams je pravděpodobně nejdůležitější ženou v pop-rockové společnosti. Na scéně, kde stále silně dominují muži, vydláždila Williams cestu, aby bylo do pop-rocku zahrnuto více žen. Když populární magazíny jako Alternative Press přirovnávají kapelu se ženou v čele k jiné kapele v průmyslu, vždy zmíní Paramore, protože tu není zas tolik takových kapel, o kterých by se dalo mluvit. V současné době, kdy We Are The In Crowd a Tonight Alive získávají popularitu, začíná vypadat budoucnost žen v tomto žánru jasně. Ale vše začalo s Hayley.

Na začátku čelila Williams spoustě sexismu kvůli tomu, že byla ženou „frontwoman“ v kapele plné mužů. ,,Myslím, že někteří nevěděli, jak zvládnout dívku v pozici autority,“ řekla pro Rolling Stone. Dívčí kapely se často vyznačují dívkou jako sex-appealem kapely, nebo jinou hezkou tvářičkou. Williams se tomu vyhýbá a vede kapelu se svou dávkou talentu. Její hlas je jedním, ne-li absolutně nejlepším, z hlasů v dnešní hudbě, s šíleným rozsahem a rostoucími vysokými tóny.

Dokonce i po odchodu dvou zakládajících členů Paramore se Williams a její kapela rozhodli pokračovat v tom, co milují nejvíce a vytvořili jako trio nejlepší album v kariéře Paramore. Williams nikdy nepodlehla vnějšímu tlaku a společně s kytaristou Taylorem Yorkem vlastní práva na každou píseň z alba „Paramore“.

,,Nikdy jsme nedělali nic, co by nám nepřipadalo opravdové,“ řekla Williams Rolling Stone. ,,Nikdy bychom nevyhodili všechny ty věci, kterými jsme si prošli a všechny lidi, pro které jsme hráli, z okna jen proto, abychom měli úspěšnou píseň.“

Někteří kritizovali eponymní album Paramore za to, že je příliš popové, zatímco bylo experimentem několika různých žánrů, se 17 skladbami zahrnujícími instrumentální písně i interludes. Ambiciózní experiment, eponymní album nakonec potvrdilo fakt, že Williams nebude dělat to, co od ní kdokoli očekává a Paramore budou tím, čím sama kapela chce být bez ohledu na to, co si kdo myslí. Ona ale není jen talent v Paramore. Byla vyhledávána pro spolupráci na různých jiných písních, jako je Zeddova „Stay the Night“ z roku 2013. Kritici vyzdvihovali její výrazné vokály a z písně se stal obrovský hit, kterého se jen ve Spojených státech prodalo přes milion kopií. Její hlas přesahuje žánry, odhaluje stoupencům Paramore a svému hlasu nové typy hudby, se kterými se dříve nemuseli setkat.

Jako hold za to, že je podle Billboardu „umělkyní, která rozbíjí konvence, aby se zasloužila o unikátní postavení v hudbě a připravuje tak půdu pro další talenty,“ udělila společnost Williams na Billboard Music Awards vůbec první ocenění pro průkopnici (Trailblazer award). To dokazuje, že si je hudební průmysl vědom toho, jak je Williams úžasná, i všech těch věcí které udělala, aby pomohla ostatním ženám v hudbě.

Ona dokázala, že je možné, aby byla žena hlavní hvězdou obrovsky úspěšné kapely a aby byla respektovaná hudebním průmyslem, aniž by zapadla do stereotypu sexy frontwoman. Dává dívkám, které by chtěly založit kapelu, vzor a ukazuje jim, že je možné být úspěšné, zatímco si zachovají svou integritu a zůstanou věrné samy sobě, ať se děje cokoliv.

„Vzpomínám si na dobu, kdy bych si dělala legraci z toho, že dělám věci jinak. A teď za to budu oceněna? To je příliš,“ řekla Williams Billboardu. „V tomto průmyslu jsou ženy, které přímo zbořily zdi pro takové, jako jsem já, abych pak mohla přijít a dělat to, v co věřím. Chci se v budoucnosti takovou stát, i kdyby to bylo jen pro jednu dívku.“

Myslíme si, že můžeme s klidem říct, že už se takovou stala.

 

  Přidej komentář

Pokud chcete mít vedle komentáře vlastní ikonku - avatar, nahrajte ji na Gravatar.com