Rozhovor s Hayley pro New York Times

16. 4. 2013 | Autor: | 28 x komentář |

New York Times vyzpovídal Hayley ohledně situace po Joshově a Zacově odchodu. Hayley vypráví, jak se jim po jejich odchodu psalo a co to pro ně znamenalo. Zmiňuje i kapely, které ji inspirují a které ráda poslouchá. ,,Obvykle mám ráda hodně starší hudby. Pokud poslouchám nějakou novou populární kapelu, je to kvůli Taylorovi.“ Pokud si chcete rozhovor přečíst v originálním znění, klikněte zde. Pokud však máte radši českou verzi, naleznete ji v článku.

 

Q. Jaké bylo psaní bez Joshe a Zaca?

A. Začali jsme psát a dělali jsme to tak, jak jsme to dělali předtím, ale bylo to tak nudné. Nebyla tu žádná inspirace. Pamatuji si, jak jsem Taylorovi přinesla náhodnou melodii, kterou jsem si uchovávala ve svých hlasových poznámkách a obrátili jsme to v píseň nazvanou „True“. A připadalo nám, že to zní jako Paramore. Měli jsme 23 písní, které všechny zněly, jako by pocházely od rozdílných rodičů. Byli jsme o dva chudší a něco nepředvídatelného [se muselo stát].

Co posloucháš pro inspiraci?

Obvykle mám ráda hodně starší hudby. Pokud poslouchám nějakou novou populární kapelu, je to kvůli Taylorovi. Opravdu nejsem Pitchfork [Hudební webová stránka]. Poslouchala jsem Shirelles a Angels, kteří jsou mí oblíbení a dokonce Blondie a Ramones a takové to období punkrocku. Byly to popové písně, které hrály punkové kapely. Každý den v autě jsem si říkala: ,,Proč nemůžu hrát „Heart of Glass?“ Konečně jsme napsali píseň s názvem „Daydreaming“, která je přepisem „Dreaming“ od Blondie, protože mě nenapadl lepší název.

Jak jsi se vypořádala s roztříštěním kapely?

Strašně moc jsem se snažila to na chvíli popřít. První písní, kterou jsme vytvořili jako demo, byla milostná píseň „Proof“. Prostě jsem chtěla z téhle situace úplně zmizet. Uvědomila jsem si, že se s tím vypořádáváme všichni tři. Velmi rychle jsme si uvědomili, že potřebujeme jeden druhého, abychom se přes to dostali. Úmyslně jsem se snažila nebýt zatrpklá a naštvaná, ale s tou nadějí jsem cítila, že máme budoucnost a ta mě rozsvítila zevnitř.

Vyrůstala jsi hodně v tomto období?

Katapultovalo mě to do dospělosti. Všechno co se stalo, začalo s těmi kluky, kteří opouštěli kapelu. Byla to poslední přestávka od této „Goonies“, co jsem měla jako dítě: Byli jsme kapelou, nazvali jsme ji Paramore a chystali jsme se jít do světa a vrhnout se na to. Souviselo to s příběhem Lost Boys. Teď se na to zpětně podívám a ptám se, zda bych někdy dospěla, kdybych následovala tento pokřivený sen, který jsem měla? Dívám se na naše fotografie tři měsíce po tom odchodu a připadá mi, jako bychom vypadali jako mimina. A teď se podívám na fotky a říkám si: ,,Taylor vypadá jako muž.“ Nevím, jestli vypadám starší, ale cítím se starší. Máte na výběr: Můžete zatrpknout a nechat se pošpinit nebo vás to uhladí v něco více rafinovaného.

Jako frontwoman máš silný styl. Máš nějaký vzor?

Vyrůstat sledováním spousty těžších kapel, jak hrají, nějaké hardcorové kapely a nějaké metalové kapely, líbila se mi ta energie – zpěváci jako Josh Scogin z Norma Jean. Teď se podívám na lidi jako Freddie Mercury a říkám si, jak může tohle člověk zvládnout? Karen O je myslím dobrá. Dokonce mě velmi inspiruje Elvis. Tak trochu jsem na něm vyrostla. Můj děda, jeho teta nebo prateta si vzala Elvise, když mu zemřela matka. Můj děda byl kompletně posedlý. Má spoustu kuriózních věcí. Pamatuji si, jak jsem si vyhledávala na YouTube Elvise a Johnnyho Cashe, když jsem nemohla spát. Jak cool by bylo hrát show jako tyhle? Trvá to dlouho vyrůstat v době, kdy lidé netřesou svými boky v televizi a pak mít tu kuráž to udělat.

Co si myslíš o tom, když tě nazývají „emo“?

V 16, 17 jsem to nenáviděla. Teď je mi 24, snažím se to vrátit. Emo pro mě, když jsem vyrůstala, znamenalo kapely jako Sunny Day Real Estate. Většina těchto kapel byla pryč, jakmile jsem měla jejich album. Přemýšlím o tom jako o něčem emotivním a já chci psát emotivní hudbu. Říkám, abychom to přivedli zpět.

 

Komentáře ke článku “ Rozhovor s Hayley pro New York Times ”

  1. mh

    Ja nechcem teda nič hovoriť ale to,že stále rozprávajú o odchode Josha a Zaca je trochu otravné. Teda viem že sa cez to museli preniesť ale keď o tom stále rozprávajú a pripomínajú to… A tiež všetci tí novinári by im nemuseli pokladať otázky ako : Ako sa cítite po odchode Farrovcov ? Nechcem tímto komentárom nikoho uraziť (a už vôbec nie Paramore veď ja ich milujem)je to len môj názor.
    PS: Pardon za gramatické chyby píšem narýchlo

  2. parahani

    mh: tak oni už to občas i před rozhovorem říkají (jako kapela), že nechtějí otázky ohledně joshe a zaca…ale reportéři se stejně opět zeptají. potřebují to jako zahajovačku, aby měli z čeho vyjít a zdůraznili, z čeho všeho se to kapela vyhrabala…ale jak říkáš, je to otravné a podle mě to nebaví nikoho. a paramore už vůbec ne.

    když se kouknu na rozhovory, které jsou čistě o nové hudbě nebo o inspiracích, významech atd, tak vypadají podle mého názoru úplně jinak… kapela se tam mnohem více rozpovídá, než když redaktor zahájí řeč slovy „takže po odchodu dvou zakládajících členů, to bylo těžké, viďte?“

  3. Janka

    Každého už otravuje ked sa to reportéri opytajú.. ako sa cítite po odchode Josha a Zaca.. ale oni sa na to vždy opýtajú ale každý sa musel cez niečo preniesť a viacerí to dokázali a dokážu to aj oni.

  4. Janka

    Reportérova prvá otázka bude vždy, Ako sa cítite po odchode Josha a Zaca? Prečo sa neopýtajú čo vás inšpiruje k písaní skladieb,aký k nim máte vzťah, čo pre vás znamenajú?

  5. mh

    No ja myslím, že práve tým že vidali toto album sa cez to preniesli. A Zac a josh sú už stará kapitola. Mám Farrovcov ale rada tak sledujem aj vývoj Novel American.A nevedela som že repotrérom hovoria že nechcú otázky o Joshovi a Zacovi.Ďakujem že ste mi to povedali teraz to aspoň nevyzerá tak otravne.

  6. mh

    Janka: Máš pravdu strašne mi to lezie na nervy.Mňa by pri rozhovoroch viac zaujímali veci ohladne albumu a veci zo súkromia :-). Pre mňa bolo užasným rozhovorom keď sa Taylora pýtali aké to bolo pridať sa k Paramore alebo keď sa ho pýtali či je single 🙂

  7. Janka

    mh: Kebyže mám možnosť spraviť s nimi rozhovor tak to boli iné otázky ohladne albumu a taktiež zo súkromia

  8. Janka

    V mojom okolí Paramore skoro nikto nepoznal dá sa povedať že som bola jediná.Myslím že prvé skladby ktoré som od Paramore začala počúvať boli z albumu RIOT.Vtedy som ani poriadne som ani nevedela kto Paramore vlastne je.Začala som sa o skupinu zaujímať.Ked niekto vidí že počúvam hudbu tak sa hned spýta čo počúvaš? A ja na to Paramore oni povedia ze nevedia kto to je. Ja pustím pár skladieb a chcú aby som im o nich niečo povedala,aby som im tie skladby poslala.Spravím to takto vždy a teraz ich v mojom okolí počúvajú všetci (ktorým sa to páči zatiaľ mi nik nepovedal vypni tú strašnú hudbu a podobné).

  9. Janka

    Ak by to povedali tak podľa mna pravdu nemajú.

  10. mh

    Janka: V mojom okolí tiež Paramore poznajú všetci odomňa ale napríklad v škole ich pár ľudí pozná kvôli Decode.Ale jedna moja kamarátka ich nemôže ani počuť.A tomu celkom nerozumiem pretože oni majú takú tú hudbu s kompromisom každý si tam proste nájde svoje.Ale tá kamarátka počúva radšej Justina Biebera a toho zas neznášam ja.

  11. parahani

    juuuu, já mám co číst, mám radost!! :D:D

    jinak co se týče otázek ze soukromí, tady bych taky brzdila. je jasné, že mnoho lidí zajímá třeba Taylor a jeho potencionální přítelkyně, ale kdo by o tom chtěl takhle mluvit? zkuste si představit sebe, jak veřejně mluvíte o soukromých záležitostech… není to podle mě nic příjemného. myslím si, že pro ně je soukromí už i zac a josh a od tohodle už se snaží právě distancovat.

  12. mh

    Ja viem ale keď to bolo také zlaté keď hovoril (cute)o tom ako si predstavuje svoju priateľku :-)To už je ale raz údel celebrít informovať fanúšikov. Seba si tak ale neviem prestaviť ale viem,že to pre nich moc príjemné nieje.

  13. Janka

    Všetko by nemuseli povedať aspon niečo čo by nebolo pre nich nebolo nepríjemné ked o tom hovoria. mh:Justina Biebera toho neznášam.Niekedy im to nič nehovorí ani kvôli Decode.Ani mojej kamarátke sa nepáčili vždy mi hovorila vypni to nedá sa to počúvať ale ja som ich počúvala vždy jedného dna mi povedala ako volá skupina chcem pustiť nejakú skladbu od nich.A ja som sa nanu len tak pozerala čo sa jej zrazu stalo a odvtedy ich počúva vždy.Niekomu sa viac páči Ignorance inému The Only Exception

  14. mh

    Presne ja nepotrebujem vedieť nejaké extra informácie len niečo málo čo im nevadí.Ako keď píšu (najviac asi Hayley) na twitter čo práve robia (aj to už je niekedy moc).Janka:Kiež by som tak raz presvedčila moju kamarátku a odhovorila ju od Bievera 🙁 Dokonca aj moja mama má rada Paramore (najradšej má Misery Business a Ignorance):-)

  15. Janka

    mh: mojej mame sa páčia viac Misery Business,Pressure,The Only Exception.Také nazvem to pokojnejšie skladby.Moju kamarátku som odhovorila od hanny montany a teraz už iba Paramore.Aj tebe sa podarí odhovoriť tvoju kamarátku od Biebera

  16. mh

    Kiež by. Hádam ju to časom prejde.Zatiaľ ich nemôže ani vidieť a nie to ešte počuť.

  17. Janka

    Tak ich bude vidieť aj počuť.

  18. Janka

    Hned by som kamarátku zobrala na koncert ale najprv sa tam musím dostať aj ja.Ja som ju odhovárala potom som sa na to vykašľala a nakoniec sa jej zapáčili

  19. mh

    Myslím, že týmto štýlom by sa mi to nepodarilo.Ale skúsiť to môžem 🙂

  20. Janka

    Vtedy bola ešte iba v 4.triede naopak ona mne robila nervy s tou hannou montanou.Ked sa jej nepáčili Paramore tak som skúsila aj niečo tvrdšie napr. System of a down,Simple plan.Tak to bola vtedy pohroma to by som neskúšala System of a down to bol teda divný nípad.

  21. mh

    Ona skúša stále len mäkkšie štýly ako spomínaný Bieber, One Direction a teraz dokonca Selena Gomez !!!

  22. mh

    No skúša skôr to má na pravidelnom playliste a stále to púšta dokola a dokola.A mne z toho šibe a šibe tak vytiahnem mp3 pustím si Ignorance a hneď je svet krajší.

  23. Janka

    Veru tak.

  24. Janka

    Ked už nemožem nekoho počúvať tak začnem hrať na gitaru tomu druhému to ani nedopne.A rozpráva mi tam dalej.

  25. Janka

    A čo ty ideš na koncert?

  26. mh

    Jasné že idem so sestrenicou.Nemôžem sa dočkať.

  27. mh

    Inak chcela by som aby zase volali nejakeho fanúšika na podium hrať Misery Business ja som sa to solo kvoli tomu naučila že keby náhodou.To by bolo stáť vedľa Taylora a hrať na jazzmaster.

  28. Janka

    To by bolo super.

  Přidej komentář

Pokud chcete mít vedle komentáře vlastní ikonku - avatar, nahrajte ji na Gravatar.com