„Co je více cool než být cool?“

24. 6. 2013 | Autor: | 9 x komentář |

Co je více cool než být cool?“ Takový nese název nový příspěvek od Hayley, který zveřejnila na livejournalu kapely. Cítili jste někdy, že nezapadáte? Hayley si těmito pocity také prošla, když byla ve škole šikanována. Tímto příspěvkem se snaží všechny přimět, aby byli sami sebou nehledě na názory ostatních. ,,Nedovolte nikomu, aby vám ukradl vaše světlo. Noste si, co chcete. Myslete, jak chcete. Zpochybněte normálnost.“ Celý příspěvek naleznete přeložený pod článkem, pokud si chcete přečíst Hayleyin originál, máte možnost zde.

překlad: michelle

Co je více cool než být cool?

….. být sám sebou. To je ono.Nedávno jsem tak přemýšlela… Dívala jsem se na náhodné blogy, módní stránky, online magazíny… a bylo mi z toho smutno. Většinou protože mi připadá, že spousta odlišných subkultur, které dnes existují, existuje z toho důvodu, že tu v určitém bodě byl někdo, kdo se cítil, jako by nezapadal. (Zůstaňte se mnou). Udělali sami za sebe posun proč žít. Tak to je a možná později se to chytilo nebo někdo jiný cítil, že může bojovat za ty samé věci. Možná to ani nebyl „boj“, možná to byl jen způsob života. Pochodovat do rytmu jejich vlastních bubnů. Má babička vždycky odmalička říkala mně a mým sestrám: ,,Vy holky prostě pochodujete na odlišný rytmus.“ Nikdy jsem si to nepřipouštěla a jsem upřímně ráda, protože když jsem byla takhle mladá, neviděla jsem smysl v ukazování na odlišnosti druhých. Byl to prostě způsob života. Stále je, předpokládám. Nebo alespoň doufám.
Dostala jsem se přes to a teď to vidím v ostatních lidech…většinou mladých lidech. V mých sestrách, samozřejmě. Ale ve spoustě našich fanoušcích stejně tak. Znovu, převážně u těch mladších. Protože když jsme dost mladí, nejsme ještě přesycení nebo otravovaní tím, co je „cool“. Ještě se tolik neobáváme, že nezapadneme do nějakých malých sociálních partiček nebo dílčích žánrů lidských bytostí. Takže děláme cokoliv, co nám přijde přirozené. Je zábavné, jak je celá část naší kultury kompletně posedlá mládím a krásou – dosud jsme zapomínali na nejzákladnější složku mládí – čistý štít, žádné předsudky, zvídavost. Nemůžete se zaprodat.
Každopádně, bylo mi smutno kvůli těmto subkulturám a celé té nové rase „děsně cool dětí“…jsou tu pravděpodobně také lidé, kteří zároveň nezapadali, nebyli „normální“ a zřejmě potřebovali místo, kam se můžou uchýlit a kde se můžou plně vyjádřit. Vidím to všude. Jsou to ti šprti ze základky, kteří jsou každý den šikanováni, ale skončí v kapele a teď obrátili svůj starý status nuly na trofej domýšlivosti, aby s ní praštili každého přes hlavu. Ti chlapci a dívky by neměli být nalezeni mrtví ve starém obchoďáku, kde si pravděpodobně kdysi dělali legraci z toho, co měli na sobě… ale teď nosí zábavné značky jako UNIF nebo Lazy Oaf (které, aby bylo jasno, miluji) a nazývají ostatní „obyčejnými“. Jen si říkám, proč ten koloběh nekončí lidmi, kteří dostali svou lekci? Proč nepozvednou ti, kteří byli kdysi považování za podivíny, novou generaci lidí, kteří jsou více sebevědomí ohledně své individuality? Proč to vypadá, že ti podivíni našli svůj úspěch a teď se dívají shora na kohokoliv jiného, kdo nevypadá, nepřemýšlí nebo nemá to co oni? Je to jako starší, kteří neustále ztěžují věci nižším ročníkům, jako by oni asi tak před 3 lety nebyli na jejich místě. Ve škole jsem nebyla ta nejvíce populární. A i když jsem měla přátele, stále jsem se trochu cítila jako podivín. Nejsem tím ohrožována… Je to něco, v co doufám, že dodá kuráž ostatním lidem. Je to obrovská část poselství Paramore. Pozvednout lidi, kteří se cítí špatně kvůli tomu, že jsou jiní. Říct jim, že je to na nich pravděpodobně ta nejvíce cool věc.
V tuto chvíli tu sedím ve 24 letech v teplácích a divám se/cítím se naprosto katastrofálně (hej, mám svá práva)…Musím říct, že jsem opravdu pyšná, že jsem jako dítě nikdy necítila, že patřím do té nejoblíbenější party. A ani jako dospělá si nepřipadám, jako bych patřila do pokrytecké, nudné party. Upřímně, je to hezké každý den skutečně hledat to své já. Ať se děje, co se děje. Nezáleží na tom, zda jsem v Silverlake, CA – zemi zahnutých nosů – nebo doma v Nashvillu. Nezáleží na tom, jestli jsme na červeném koberci. Myslím, že už by mi to nemohlo být více jedno. Neříkám, že je to vždy jednoduché, ale vždycky stojí za to zůstat sami sebou.
Kdyby něco, tohle by mohlo být jako varování z Návratu do budoucnosti pro kohokoliv, koho zajímá tenhle článek – střední škola končí, ale neskončí to vlastně nikdy. Stále tu budou okolo vás lidé, kteří si na vás ukážou a budou se smát. Kteří si myslí, že nejste jako oni. Kteří si myslí, že jejich práce, boty, peníze, přítel nebo přítelkyně, jejich styl života…je něco na takové úrovni, že jste o tom ani neslyšeli. Pravda je, že nikdo jiný by nemohl žít váš život. Nikdo jiný – muž nebo žena – by nemohli ráno vstát a nasadit si vaše boty. Nikdo jiný by si je nemohl zout. Važte si toho. Cool je lež. Cool nic neznamená a nikdy neznamenalo. Pouhá představa.
Na závěr, vy jste nosiči své pochodně. Nedovolte nikomu, aby vám ukradl vaše světlo. Noste si, co chcete. Myslete, jak chcete. Zpochybněte normálnost. A ano, dokonce zpochybněte, co je „cool“.
Na úplný závěr…Opravdu se těšíme na zveřejnění videa k „Anklebiters“. Není to oficiální zveřejnění singlu, je to jen video, které jsme chtěli mít, protože ten song pro naši kapelu hodně znamená. Děkujeme všem lidem, kteří přišli za poslední turné a půl na pódium a zazpívali si s námi. Tato píseň je náš způsob, jak přispět k umění „mít se rádi“ a „akceptovat se“, nehledě na podivnosti.
Milujeme vás a nejvíce vás milujeme, když jste sami sebou.
xxxxx h

 

Komentáře ke článku “ „Co je více cool než být cool?“ ”

  1. Milla

    Vlastne jde i proti svym fanouskum kteri ji kopiruji…

  2. michelle

    Milla: Také mě to napadlo, ale asi je na tobě, jak to vnímáš…Pokud se ty slečny i tak cítí být samy sebou, nic bych proti tomu neměla. Musím ale říct, že já osobně mám hnědou barvu vlasů. Na červenou/oranžovou jsem nikdy neměla odvahu a pak jsem si uvědomila, že bych to stejně nebyla já…:)

  3. Vivi

    Milla: A kde? Buď jsi to špatně pochopila ty, nebo já.. Jen říká, že je důležité být sama sebou. Tím jde proti fanouškům? Neřekla bych. Jinak, myslím že někde říkala, že ji těší, když jejich fanoušky inspiruje.

  4. michelle

    Já bych tohle „kopírování“ moc neřešila. Myslím, že šlo Hayley v tomhle příspěvku hlavně o to, aby trochu povzbudila ty, kteří se cítí na nic a připadá jim, že nikam nezapadají…Myslím si, že je v dnešní době docela normální, že se lidé přetvařují, protože se bojí, že by je jinak okolí nebralo a Hayley to určitě také vnímá.

  5. Komi

    A právě proto jí tak zbožňuji 😀

  6. Jana

    Ona je prostě úžasná! 🙂

  7. Adri

    Hayley je nejlepší ! ♥ 🙂

  8. mh

    Milujem ju 😀

  9. Janka

    Prečo by mala ísť proti fanúšikom povedala svoj názor. Budte sami sebou prečo niekoho napodobňovať ked to aj tak nebudem ja :).

  Přidej komentář

Pokud chcete mít vedle komentáře vlastní ikonku - avatar, nahrajte ji na Gravatar.com